2008. június 19., csütörtök 22:01

Egészséges zsírgyilkos - Zöld tea (Camellia sinensi)

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A nyugati-orvoslás csupán néhány évtizede fedezte fel, hogy az Európa területen uralkodó fekete teából a fermentáció során olyan anyagok vesznek el, melyek különösen figyelemre méltóak lehetnek, mind egészségünk megőrzése, mind testünk zsírraktárainak leépítése kapcsán. A távol-keleten e pozitív élettani hatásai okán több, mint négy ezer éve fogyasztják.

Hatásamechanizmusa: A zöld teában található un. polifenol katekinek antikarcinogén (azaz rák ellenes) és erősen termogenikus (epikatakin, epigalaktokatekin, epikatekin-gallát és az epigallokatekin-3-gallát) anyagcsere-fokozó hatással rendelkeznek.

A kapcsolódó tanulmányok szerint védi a bőrt az ultraviola sugárzás káros hatásaitól, sőt antikarcinogén összetevői hathatós eszköznek mutatkoznak , a gyomor, petefészek, vastagbél, prosztata, mell és a hererák megelőzésében.
Segíti az egészséges bélflóra kialakulását, megörzését, csökkenti a dohányzás okozta oxidatív-stresszt.



Egészségjavító, immunerősítő hatású, az EGK3G antioxidáns ereje 25-100-szorosa a C- illetve E-vitamin hatóerejének.
Un. teofilin nevű hatóanyaga pedig immunerősítő, egészségjavító és zsírégető hatással rendelkezik.
Termogén összetevői gyorsítják az anyagcserét és így a zsírbontást. A zsírégető hatás alapja, hogy az EGCG gátolja a norephinephrine, nevű zsírbontást fokozó neurotranszmitter lebontásáért felelős enzim működését.

Bár tea formában fogyasztva is nagyszerű kiegészítése lehet mindennapjainknak, a kapcsolódó kutatások szerint standardizált kiegészítők formájában a katekinek felszívódása lényegesen jobb hatásfokú.
Megjelent: 504 alkalommal