2008. július 17., csütörtök 10:51

Yohimbe - zsírégetés felsőfokon

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A yohimbe egy Nyugat-Afrikában főként Kongó és Kamerun területén őshonos örökzöld fa. Kérgét régóta használják különböző betegségek kezelésére, főként a potenciazavarok elhárítására. (Potenciafokozó hatása elsősorban erekciós problémákkal rendelkező emberekben jön létre.)

A yohimbe hatóanyagai indol alkaloidok, ilyenek az un. a yohimbine és annak sztereó-izomerei az alfa-, béta-yohimbine.



Amit az adott terméken mindig figyeljünk az az aktív hatóanyag, a yohimbine tartalom és sosem annak teljes yohimbe tartalma.
A yohimbine hatásmechanizmusa nagyvonalakban a következőképp fest. A katekolaminok, így az adrenalin és noradrenalin az un adrenerg-receptorokhoz kötődnek, melyek lehetnek alfa- és béta-receptorok. A szabályozás leegyszerűsítve, hogy a béta-receptorok fokozzák, az alfa-receptorok gátolják a zsírbontást, többek közt a zsírszövet lebontásáért felelős un. hormonszenzitív lipáz (HSL) koncentrációjának csökkentésén keresztül. A dolog még szempontunkból annyiban kiegészítendő, hogy az alfa-2 receptor stimuláció negatív feedback mechanizmusként gátolja a noradrenalin felszabadulást.
A yohimbine hatásmechanizmusa, hogy alfa-2 receptor antagonista, az elsősorban preszinaptikus alfa-2 receptorokat blokkolva, ezzel felfüggeszti a noradrenalin e receptorok által történő megkötését és emeli annak szintjét.
Egy kapcsolódó vizsgálatban 20 nőt vizsgáltak. 10 elhízott nő napi 4x5 mg yohimbine-t kapott, míg másik 10 placebot. Három hétig napi 1000 kilokalóriás étrendet fogyasztottak. Az átlagos testtömeg vesztés 3.55+/-0.24 kg volt a yohimbine és 2.21+/-0.37 a placebo csoportban.
A yohimbine hatásos adagja 0.2 mg/testsúlykilogramm körül van, de mindenképpen 20 mg/nap alatt.
A yohimbine egy relatíve biztonságos kiegészítő, amely normál dózisban egészséges embereknél nem szokott problémákat okozni. Azonban Máj- és vesebetegségek, magas vagy alacsony vérnyomás, cukorbetegség, pszichés problémák esetén valamint terhes és szoptató kismamák számára használata nem javallott!
Megjelent: 1072 alkalommal