2009. március 10., kedd 23:45

Mit tudunk az algákról?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Spirulina platensis- a titokzatos
A növénytani elnevezés „Spirulina” azt jelenti „kicsi spirál”. Vélhetőleg azért kapta ezt a nevet, mert a mikroszkóp alatt egy spirálra emlékeztet a külseje. Ez a kicsi kék alga valójában egy baktérium, mégpedig egy cianobaktérium.
A Föld legősibb fossziliatartalmú üledékkőzetei bizonyítják, hogy a cianobaktériumok már 3,5 milliárd évvel ezelőtt, tehát még lakatlan, lakhatatlan földön megjelentek, mint ennek a bolygónak az első zöld élőlényei. Elképesztően magas a klorofill tartalmuk, melynek segítségével képesek a fotoszintézisre, ezzel a szerves anyagok szintetizálására, tehát bolygónkon elsőként az oxigén előállítására. Az ős algáknak ez a hatékony összetevője, a klorofill minden zöld növényben jelen van. A Spirulina mikroalgák napjainkban is a fotoszintézis mesterei és a napfényt tiszta élelemmé képesek alakítani. Abból indulhatunk ki, hogy Spirulina is jelentős szerepet játszott abban, hogy bolygónkon lehetővé vált az intelligens élőlények megjelenése.

Tette ezt oly módon, hogy a széndioxidban gazdag ősatmoszférát oxigénnel dúsította, ezzel megteremtve az élet létrejöttének biológiai feltételeit. Joggal beszélhetünk tehát arról, hogy a Spirulina platensis, ahogyan hivatalosan nevezik ezt a jelentéktelen algát, életet ad. A Spirulina algaként nem számít növénynek, mivel nincs sejtmagja és a sejtfala sem a növényekre jellemző. Alig egy milliméter nagyságú sejtjei henger alakúak – ezeket szabad szemmel is lehet látni.

A Spirulina ossztodással szaporodik – ehhez viszont megfelelő körülményekre van szüksége: napfényre és olyan vízre, melynek sótartalma min. 15-20 százalékos. Összehasonlítás képen: a tengervíz sótartalma mindössze 3%. A víznek nagyon savasnak kell lennie, 8 és 11 közötti PH értékűnek.
Ebből is látható, hogy a Spirulina rendkívül ellenálló alga, hiszen aligha akad még egy olyan élőlény, ami ennyire sós és meleg közegben-életben maradna, nemhogy szaporodna. Ez az alga rendkívül alkalmazkodó. Még a radioaktív sugárzást is túléli. Igaz, hogy utána már nem szaporodik, de nem is pusztul el. Megfelelő életkörülmények között képes arra, hogy 3 nap leforgása alatt megduplázza a biomasszáját. A meleg égtájakon, pl. Latin-Amerika szubtrópusi és trópusi területein a Spirulina alga a halak és a madarak egyik legkedveltebb tápláléka. A flamingók példának okáért ennek a kékeszöld algának, ill. azok karatinoid (egy pigmentfajta) tartalmának, ezen kívül a bennük nagy mennyiségben található ficociánnak (lásd később) ami az egészség számára az egyik leghasznosabb a nyag, köszönhetik rózsaszín színüket.
"múmia"
Megjelent: 513 alkalommal