2007. július 29., vasárnap 13:47

Tejsavó fehérjék-melyiket mikor fogyasszuk?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Alábbi cikkünkben a fehérjeforrások helyes használatáról fogunk szólni pár szót.
Az izomsejtek összehúzódásra képes elemei fehérje „szálacskákból” épülnek fel, hogy az edzés hatására izomtömeg növekedés jöhessen létre, fehérjét kell fogyasztanunk.
Ezek aminosavakra bomlanak és „építőkövekkel” látják el az izom épülés folyamatát.
A legjobb fehérjeforrások az állati eredetű fehérjék, azon belül is a húsok, mivel ezek tartalmazzák az emberi szervezethez leghasonlóbb fehérjéket.
Az ilyen jellegű táplálék felvétele edzés után nem mindig megoldható, ez az egyik probléma.
A másik, hogy e táplálékok emésztése viszonylag sok időt vesz igénybe, márpedig edzés után az a kívánatos, ha a szervezet minél előbb aminosavhoz jut (nyitottak az un. „anabolikus kapuk”).
A célra a tejsavó proteinek a legmegfelelőbbek: könnyen emészthetőek, és nagyon jó az aminosav profiljuk. A piacon temérdek gyártó hirdeti tejsavós készítményeit, de alapvetően 3-féle protein létezik: a koncentrátumok, az izolátumok, és a kettő keveréke.
A koncentrátumokat egyszerűbb szűrési eljárásokkal készítik pl. frakcionálás.
Ezek általában olcsóbbak, mint az izolátumok, mivel nem annyira „tiszták”, ez azt jelenti, hogy egységnyi tömegre számolva kevesebb fehérjét tartalmaz és több egyéb anyagot, zsírt tejcukrot stb.
Ebből adódik, hogy felszívódásuk is kicsit lassúbb, mint az izolátumoknak.
Fogyasztásuk délutáni órákban ajánlott leginkább, mivel egyenletesebben látják el aminosavval a szervezetet, mint tisztább társaik.
Az izolátumora a tisztaság jellemző, fehérjetartalmuk 75% fölötti. Gyártásuk során különböző áteresztő hártyákat, illetve ioncseréléses módszert alkalmaznak a „szennyezőanyagok” eltávolítása érdekében.
A nagy tisztaság rendkívül jó felszívódást tesz lehetővé, így ez a táplálék kiegészítő leginkább edzés és felkelés után javasolt, hogy minél előbb aminosavhoz jusson az izomzat.

A kevert változatok is nagyon széles skálája kínálkozik, ezek fogyasztás a délelőtti órákban lehet a legjobb választás. Ezek általában olcsóbbak, mint a tiszta izolátumok, így akik nem engedhetik meg maguknak a prémium minőségű fehérjéket, ezzel tudják leghatékonyabban fedezni az edzés utáni aminosav szükségletüket.

Ezek a termékek nem tévesztendők össze az un. kevert forrású fehérje készítményekkel (tej-tojás-szója-tejsavó stb), melyekkel a különböző emészthetőségű fehérjefrakciók előnyös hatásait használhatjuk ki.
Folytatása következik…
Megjelent: 1412 alkalommal