2010. november 26., péntek 20:33

A flavonoidokról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, sok gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti előnyös tulajdonságait. A flavonoidok nevüket sárga színükről kapták, az UV-fényt elnyelik, így a rovarok számára a virágzat flavonoidtartalma attraktáns (vonzó) hatású.

Egyik jelentős képviselőjük a citromban található citrin, amit Szent-Györgyi Albert fedezett fel, és P-faktornak nevezett. A C-vitamin hatását potenciálják és kiegészítik, így általában együtt alkalmazzák őket. Például a rutin és a C-vitamin kombinációja a Rutascorbin tabletta. Tehát egy flavonoid akkor lesz bioflavon, ha rendelkezik a P-faktor hatással, a vénák-kapillárisok falát tömítik, a kollagén lebomlását gátolják, így erősítik az érfalakat. Ezen alapul a venoruton, és a detralex gyógyszerek hatása. Erős antioxidáns hatással bírnak, így a bőrfiatalság megőrzésében, és a tumoros megbetegedések kemoprevenciójában használhatók eredményesen.

Toxikus hatásukat eddig nem mutatták ki. Fő előfordulásuk a citrusfélék, a kamilla (matricaria), csipkebogyó.

A resveratrol egy a vörösborban viszonylag nagy koncentrációban megtalálható polifenol. Ismeretes a Francia Paradoxon nevű jelenség, mely annyit tesz, hogy magas zsírtartalmú táplálkozás és dohányzás ellenére a franciák relatíve alacsony mortalitással rendelkeznek. Ezt a jelenséget próbálják magyarázni azzal, hogy a franciák hagyományosan sok bort fogyasztanak, ami megvédi őket a szív és érrendszeri megbetegedésektől. Ha a resveratrolt quercetinnel és catechinnel kombinálták, az segített gátolni az emlődaganatok növekedését, továbbá áttétek képződését a csontra és a májra. Hasonló szőlő ploifenol koktél segített az endotéliális funkciók javításában szívkoszorú betegeknél. A resveratrol jótékony hatásokkal bír az öregedéshez kötött szem és egyéb idegrendszeri degradáció mérséklésében.

Elkülöníthetjük az izoflavonokat - különlegességük a 3. gyűrű térállása, ami felelős az izoflavonok ösztrogenomimetikus, ösztrogénhatású tulajdonságukért. Ezért az izoflavonokat tartalmazó növények főleg kisebb nőgyógyászati betegségek esetén javasolhatóak. Néhány izoflavonról antiösztrogén hatást írtak le, így a mellrák endokrinterápiája során is használhatónak tűnik a molekulacsoport pár képviselője.

Férfiaknak pont az ösztrogénhatás miatt nem ajánlott az izoflavonokat tartalmazó növények fogyasztása, ugyanis hozzájárulhat az emlő kóros megnagyobbodásához, a gynecomastiához. Izoflavonokat a szója tartalmaz jelentős mennyiségben, de minden flavonoid tartalmú növényben kis mennyiségben megtalálható.

Megjelent: 6691 alkalommal