2011. augusztus 23., kedd 14:05

A guggulról....

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A guggul a hagyományos indiai gyógyászatban nagy becsben tartott növény.
A Guggul olaj abból a sárgás színű nedvből származik, amit a kis Commiphoral mukul fa (a mirha rokona) kérgéből nyernek.
A nedvet, amit gyakran guminak vagy gyantának is hívnak, évezredek óta használják gyógyászati célokra Indiában.
Első említések az ayurvédikus szövegekben (Sushrita Samhita) találhatóak, ezek az időszámításunk előtti hatodik századból származnak.
Tradicionálisan a guggult nyers, porított formában használták, és komplex formulákhoz adva az arthritisztől az elhízásig számos betegség gyógyítására alkalmazták.
Az olaj aktív hatóanyaga egy szteroid a guggulszteron (E-Guggulszteron és a Z-Guggulszteron).
A modern gyógyászat nagy reményeket fűzött a szerhez, mivel kiderült, hogy a guggulszteron a Farnesoid X receptor antagonistája.
Farnesoid X receptor felelős a Koleszterin 7 alfa-hidroxiláz enzim „elnyomásáért”.
A Koleszterin 7 alfa-hidroxiláz pedig egy meghatározó enzim a koleszterin-epesav átalakulásban (az epesavak kiürülnek, tehát csökken a koleszterin szint).

Azonban számos kutatási eredmény arról számol be, hogy a guggulszteron nem csökkenti számottevően a koleszterin szintet, sőt néhány esetben még az LDL szint emelkedéséről is beszámoltak.
Sajnos, ahogy az a tradícionális „gyógyító eljárásokkal” lenni szokott elég kevés „modern” kutatási anyag áll a rendelkezésre.
A táplálék kiegészítőkben, mint a zsírégetést elősegítő anyag tüntetik fel a guggulszteront.

Ez abból a felfedezésből fakad, mely szerint kísérlet állatoknál a guggulszteron fokozza a pajzsmirigy működését, emelt a T3 szintet.
Ez elméletileg fokozza a zsírégetést is, de hozzá kell tenni, hogy embereken ez a hatás még nem bizonyított.
Egy 1994-es tanulmány pattanásokkal küzdő páciensek, akik standardizált guggul olajat (25mg guggulszteron naponta kétszer 3 hónapon át) fogyasztottak, nagyobb javulást mutattak fel még azoknál is, akik 500 mg tetraciklint (napi kétszer 3 hónapon át) használtak.
A guggul lipid és a tetraciklin egyaránt csökkentették (65,2%-al és 68%-al) az acnékat, azonban a kutatók azt dokumentálták, hogy a zsíros arcbőrrel rendelkező páciensek „jobban reagáltak” a guggul olajra.

Bár bizonyítékok támasztják alá a guggul olaj acnékat gyógyító hatását, fontos, hogy konzultáljunk egy orvossal mielőtt egy koleszterincsökkentő gyógyszerrel vagy tetraciklinnel együtt alkalmaznánk: ezekkel nem szabad keverni.
A guggulszteront tradícionálisan használják még kardiovaszkuláris megbetegedések, izületi gyulladások és a herpesz kezelésében is.
A kutatási eredmények ugyan nem mindent elsöprő erejűek a guggulszteronnal kapcsolatban, ám a pozitív tulajdonságok miatt érdemes lehet kipróbálni azoknak, akik a fentebb említett problémákkal küszködnek.
Megjelent: 3167 alkalommal